Denkt u wel eens na over uw testament en nalatenschap aan de parochie? Voor steeds meer katholieken is het opnemen van de parochie in het testament een waardevolle en troostrijke optie.

 

Hoe kan ik wat nalaten aan de parochie?

Wanneer u uw parochie wilt steunen met uw nalatenschap, kunt u de parochie een legaat nalaten of tot een erfgenaam benoemen. Een legaat is een vaste som geld of een bepaald goed. Wanneer u de parochie als een van uw erfgenamen benoemt, ontvangt de parochie een percentage van uw nalatenschap. Het zou kunnen dat u een specifieke wens hebt voor de bestemming van (een deel van) uw nalatenschap. De parochie kan u eventueel helpen de doelstelling van uw nalatenschap zo te omschrijven dat ook bij eventuele wijzigende omstandigheden in de toekomst uw bijdrage zo goed mogelijk volgens uw wensen besteed kan worden.

 

Kan ik gewoon op een papier schrijven dat ik de parochie iets na wil laten?

Een door uzelf geschreven, gedateerd en ondertekend document heet een codicil. U mag daarin uw inboedel, kleding en sieraden verdelen en wensen over uw uitvaart kenbaar maken. Geldbedragen kunt u er niet in opnemen. En als het codicil zoekraakt, is het ook echt weg.

 

Wat is de belangrijkste reden om een testament te laten opstellen?

Een testament voorkomt onduidelijkheid bij nabestaanden over een nalatenschap. Veel mensen geeft het een fijn gevoel als alles goed geregeld is. Zaken van waarde en geld mogen in Nederland alleen in een officieel, door een notaris opgesteld, testament worden toegewezen. Bovendien bewaart de notaris het originele testament veilig in zijn of haar kluis zodat het nooit kan zoekraken.

 

Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd telefonisch contact opnemen met het Parochiebureau: 040 – 269 75 60 (op werkdagen van 9.30 uur tot 12.00 uur).
Nadere informatie kunt u ook vinden in de folder die u kunt downloaden door hier te klikken.