Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

Schilderijen voor de ruimte van de kinderwoorddienst

Afdrukken PDF

Toelichting bij de schilderijen door Anneloes en Margot Lorjé.

schilderijen kinderwoorddienstWe willen graag iets vertellen over de schilderijen voor de ruimte van de kinderwoorddienst. Het was spannend en leuk voor ons om aan te werken. We zijn allebei al jaren bezig met schilderen, bijna altijd met olieverf zoals deze doeken. Maar wat nieuw voor ons was, is iets maken voor kinderen, samen eraan werken en op dit grote formaat.


We zijn begonnen met bedenken wat we kinderen met deze schilderijen willen meegeven. Dat is de vreugde en de de vrolijkheid van het geloof. En ook de liefde en veiligheid van Jezus die altijd bij je is. Hopelijk maakt het de kinderen ook nieuwsgierig zodat ze vragen gaan stellen.
Vervolgens hebben we de thema’s voor de afbeeldingen gekozen: De Annunciatie, de 3-Eenheid en de ark van Noach. Daarna hebben we schetsen gemaakt op A4 formaat, een collage van afbeeldingen uit de kunst, uit boeken en eigen figuren. Die schetsen hebben we op de doeken gezet en zo hebben zij zich al doende verder ontwikkeld. Om een eenheid te krijgen in de doeken hebben we een aantal elementen in alle drie de werken laten terugkomen: De Heilige Geest, de duif, de vrede. En in elk werk een Petruskerkje, als verwijzing naar onze kerk.


schilderijen arkDe ark van Noach met Noach en zijn vrouw, de regenboog en de duif met de palmtak.De Annunciatie op basis van een schilderij van Botticelli met natuurlijk Maria en de aartsengel Gabriël die Maria aankondigt dat ze Christus zal baren. De lelie is erbij afgebeeld als symbool van puurheid en de onbevlekte ontvangenis. Verder de zon en de maan symboliserend “een vrouw met de zon bekleed, met de maan onder haar voeten” (openbaring 12:1), de duif: God in de vorm van de Heilige Geest en de cipres als teken van de vooruit spiegeling van de dood van Jezus. Het boek laat zien dat Maria wordt onderbroken tijdens het lezen in het Oude testament zoals wordt gezegd, teken dat ze een geleerde vrouw is.

schilderijen heilig hart

De drie-eenheid God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De Christusfiguur is ontleend aan de Christusfiguur in de koepel van de Sacre Coeur in Parijs. Wij vonden deze pose mooi omdat hij zo goed verbeeldt dat Jezus zijn armen uitstrekt naar iedereen, iedereen is welkom, iedereen hoort erbij en dat zie je terug in de kinderen; ze kunnen veilig en geliefd spelen.


Iets over de techniek

Zoals gezegd is er gewerkt in olieverf. Ons normale werk is wat abstracter, maar we denken dat kinderen liever kijken naar iets dat duidelijk laat zien wat het voorstelt. We hebben wel in alle drie de voorstellingen met perspectief gewerkt, als teken van de weidsheid van God. De bijzonder bonte, vrolijke kleuren zijn te danken aan Anneloes, die vaak met een bont palet werkt. Verder hebben we laag over laag gewerkt en deze tussendoor laten drogen. Dat is tijdrovend, maar wij vinden dat een schilderij daardoor meer tot leven komt. 

schilderijen heilige geest

Wat heel spannend was: We hebben de schilderijen wel samen gemaakt maar niet tegelijkertijd. De ene dag werkte Anneloes eraan, de andere dag Margot dus het was telkens een verrassing wat er was gebeurd. Alleen voor de uiteindelijke puntjes op de i zijn we er nog een keer samen naar gaan kijken.