Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

Nieuwe eredeken

Afdrukken PDF
DSC 1646.sDe laatste zondag van april staat bij het gilde bekend als ‘Kerkwijdingzondag’. Traditiegetrouw komt het gilde die zondag bijeen. In de oneven jaren voor het koning schieten en in de even jaren voor een gezellige onderlinge schietwedstrijd.

Dit jaar is er echter nog iets bijzonders. Wanneer we het oprichtingsjaar 1477 aanhouden is het St. Catharinagilde Woensel nu 537 jaar oud. Het kent vele tradities en gebruiken alsook vele functies en erefuncties. En om die erefuncties gaat het nu. De functie van eredeken is sinds het vertrek van pastoor Gabrie Papenburg vacant. De eredeken is vanouds de man die de gildebroeders op het rechte pad moet houden en bij problemen tussen gildebroeders een bemiddelende rol heeft. Ondertussen hebben wij pastoor Johan Goris leren kennen en hij ons. De vraag of hij de juiste man is voor bedoelde functie kreeg in de ledenvergadering een unaniem ‘ja’ als antwoord. Ook pastoor Goris ziet het wel zitten. Zeker gezien soortgelijke ervaringen in zijn vorige parochie in Aalst. Zijn eredeken zijn hier bevestigt de band die vanouds bestaat met de St. Petruskerk, hoewel de rol van het gilde door de tijden heen best veranderd is.DSC 1657.s

In plaats van het tradiationele vat bier, heeft pastoor Goris het gilde een beeld van de Heilige Catharina geschonken. Dit beeld is ingezegend tijdens de eucharistieviering.

P1060299 (3)

Voor meer foto's, beschikbaar gesteld door het Catharinagilde Woensel, klik op onderstaande link:

Foto's Catharinagilde Woensel