Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

Vrienden van St. Petrus, een korte evaluatie

Afdrukken PDF

Pastoor Gabrie Papenburg keek al belangstellend naar de uitwerking in de Sint-Martinuskerk in Weert, zijn opvolger 2013-12-13 20.34.21Johan Goris gaf aan het idee daadwerkelijk te willen omarmen. "Hij zocht het meer in de verkoop van artikelen zoals bonbons en wijn", herinnert Jean Smits zich. De voorzitter van de Vrienden van St. Petrus wil het echter grootster aanpakken en zet er samen met medeparochianen Joop Veelenturf, Theo Drijver, Henk en Jet de Groot, Wilko Tilmans en Claudia Taks-Wijlaars de schouders onder.
"Wij denken dat mensen behoefte hebben aan spiritualiteit, maar dat niet meer invullen op de manier zoals het honderden jaren is gegaan. Als je dan een kerk bezoekt voor een concert, tentoonstelling of lezing, ben je toch een beetje aan het kerken. Wij moeten ervoor zorgen dat het gebouw een aangename atmosfeer uitademt, zodat mensen er zowel tijdens de zondagse eucharistieviering als bij evenementen goed verblijven."

De Vrienden van St. Petrus organiseren activiteiten en hopen daar ook geld uit te genereren voor renovatie van de Petruskerk. Smits: "De toren restaureren kost een miljoen, dat is een berg die niet is te overzien. Onze klussen moeten snel resultaat opleveren." De club is begonnen met het moderniseren van de verlichting. "De vicepresident van Philips Lighting, de heer Van der Vloed, heeft gratis een lichtontwerp laten maken én Philips stelt de armaturen beschikbaar, al gauw een 58.000 euro. Ook installateur Mansveld geeft een substantiële korting. Toch kwamen we nog zo'n 24.000 euro tekort. De Stichting Vrienden van St. Petrus zorgt voor dat ontbrekende
bedrag."

2013-12-13 21.01.56Vrienden (oftewel donateurs) worden geworven bij activiteiten zoals het kerstconcert van La Bonne Espérance. "Bij 50 inschrijvingen waren wij dik tevreden, maar de teller staat na het eerste evenement al op 110 mensen die een bijdrage leveren. We hebben daarom ook al een tweede project lopen.
Studenten van de TU/e geven in maart advies over hoe we de verwarming kunnen verbeteren", vertelt Smits, die in de komende vijf jaar nog de glas-in-loodramen boven het priesterkoor wil laten herstellen en het orgel na wil laten kijken. Daarnaast ligt er een plan om de Mariakapel toegankelijk te maken, zodat ook overdag de mogelijkheid bestaat om een kaarsje aan te steken.

Binnenkort staan lezingen van RKK-journalist Leo Fijen (in maart) en stadsarcheoloog Nico Arts (mei) op de rol. "Arts komt vertellen over de geschiedenis van de Petrusparochie. Hij hangt zijn verhaal mede op aan het eikenhouten Mariabeeld dat ooit op wonderbaarlijke wijze is gevonden in De Dommel bij de Woenselse Watermolen".