Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

Spiritualiteitsreis Tongeren, 9 oktober 2012

Afdrukken PDF

DSC 0272.1Wat een prachtige dag hebben we gehad. Na wat vertraging vertrokken we met twee bussen richting Tongeren. Het weer was prachtig, een stralende zonopkomst, een strakblauwe lucht. Onze reisleidster, Adje Pinxteren, heette ons welkom; helaas liet de techniek haar een beetje in de steek; de microfoon werkte niet optimaal. We togen daarna naar de koffiestop, hotel van der Valk in Stein, waar een lekkere kop koffie en thee voor ons klaar stond met een dikke plak cake.
Door de vertraging waren we een half uur later dan gepland  in Tongeren. De Eucharistieviering in de Basiliek van Maria, Oorzaak Onzer Blijdschap te Tongeren begon dus ook een half uur later: om 12:00 uur; een viering met drie Heren: Johan Goris, Jan van de Laar en Jan van Duijnhoven. Wij zongen samen Marialiederen, begeleid door prachtig orgelspel. Na de dienst, gesterkt door het Lichaam van Christus, was er gelegenheid om kaarsjes op te steken en in het gastenboek te schrijven.
Daarna gingen we lunchen. We hadden trek. Er werd echter meegedeeld dat de lunch op de geplande locatie niet kon doorgaan; het restaurant was failliet en dit was een complete verrassing voor onze organisatie. Dankzij een snelle actie van Peggie v.d.  Molengraft en Theo Wolf, werden er twee andere restaurants bereid gevonden om onze groep op te vangen. Wat die koks en serveersters voor ons hadden klaargemaakt was geweldig. Een heerlijke warme maaltijd en koffie na.
Daarna waren we vrij om de stad te bezichtigen. Er liep veel schooljeugd rond i.v.m. een culturele dag en zodoende waren er ook kerken open, die normaal gesproken niet bezichtigd konden worden. Via smalle straatjes met keiekoppen kwamen we uit bij de Begijnhofkerk waar net een rondleiding werd gegeven. Dankzij het boordje van pastoor Goris mochten wij ook naar binnen. Het was erg indrukwekkend.
Daarna zijn we op een terrasje gaan opzoeken in de zon. We konden Tongeren natuurlijk niet verlaten zonder een Belgisch biertje te hebben gedronken. Steeds meer bekenden sloten zich bij ons aan; het was gezellig, we luisterden naar elkaars lief en leed. Pastoor Goris deelde nog krentenbollen uit en er werden nog nootjes en  kaas (van Hollandse koeien) geserveerd.
Om 16:00 uur was het tijd voor de Vespers. Jan van de Laar en Henry Vermeulen verzorgden deze dienst. Daarna moesten we snel naar de bussen voor de terugreis, voldaan met vele goede momenten.
Dank, dank, dank voor allen die eraan deelnamen en die dit georganiseerd hebben. Volgend jaar weer? We hopen het.
Francine Vugts

Scroll naar beneden voor een foto-impressie:

DSC 7702.bus DSC 0213.stein
DSC 0273.kerk DSC 7717.eucharistieviering
DSC 7710.maria DSC 7721.eucharisstieviering
DSC 7722.eucharistieviering DSC 7723.eucharistieviering
DSC 7726.glasinlood DSC 7729.rondleiding
DSC 7731.lunch DSC 7739.pieta
DSC 7762.kerk DSC 7764.wegwijzer
DSC 0291.bier DSC 7770.terugreis