Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

21 februari 2018: Lezing 2 over kloosterspiritualiteit vandaag

Afdrukken PDF

saint-benedict-1508869 640Dit voorjaar organiseren we onder de titel ‘Benedictijns Drieluik’ drie lezingen over Benedictus en zijn tegenwoordige betekenis, zowel voor ons, als voor elkaar.

Hieronder een aankondiging van de eerste twee lezingen, in de maand februari.


Eerste lezing:
dinsdag 6 februari 20.00 uur Kerktrefcentrum St. Thomaskerk.
‘St. Benedictus van Nursia: zijn spiritualiteit, leven en werk’.
St. Benedictus wordt gezien als stichter van het kloosterleven in Europa. Enkele feiten uit zijn leven worden besproken. Daardoor weten we veel over zijn spiritualiteit en wat hij beoogde met het kloosterleven.
We zoeken uit hoe de befaamde Regel van Benedictus zich over heel Europa kon verspreiden, zodat hij patroon van Europa werd. De Benedictijnen waren belangrijk voor de liturgie in de Kerk.
Ook binnen onze parochie is dat merkbaar. De lezing vormt de opmaat voor de daarop volgende twee lezingen.
Spreker is Ellen Klute Obl. S.B., als oblate verbonden aan de St. Willibrordsabdij en Theologiestudent aan de Radbouduniversiteit Nijmegen.
Haar Bachelorscriptie ging over St. Benedictus.


Tweede lezing:
woensdag 21 februari 20.00 uur Kerktrefcentrum St. Petruskerk. ‘Het klooster in je leven. Wat betekent kloosterspiritualiteit vandaag?’.
Spiritualiteit betekent een levenshouding. Wat kun je daarover vanuit het klooster leren? Het gaat in de kloostertraditie om vrijheid, onafhankelijkheid en openheid in de zoektocht naar God. Wat betekent dat voor ons? Hoe werken kloosterlingen aan hun spiritualiteit? We zullen ingaan op hun praktijken van lezen, waken en vasten. Hoe kunnen wij als parochie symbolisch een klooster vormen en elkaar daarin steunen?
Spreker is Prof. Dr. Thomas Quartier O.S.B., monnik van de Sint Willibrordsabdij en docent aan de universiteiten van Nijmegen, Leuven en de Benedictijnse universiteit Sant Anselmo te Rome. Zijn meest recente boek heet: Kiemcellen, van klooster naar wereld (Bernemedia 2016).
De lezingen kunnen los van elkaar worden gevolgd.

Aanmelden op Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Er is literatuur te koop, variërend van € 10,- tot € 20,-. Graag contant geld meenemen, er is geen PIN-automaat!
Vanaf 19.30 uur staat koffie/thee klaar.
Informatie over de derde lezing, 10 maart, volgt.

Ellen Klute