Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

Verborgen tuinen van Nederland

Afdrukken PDF

 

De Week van de Begraafplaats, die van zaterdag 28 mei tot en met zondag 5 juni wordt gehouden, heeft dit jaar als thema ‘Verborgen tuinen van Nederland’.

 

Begraafplaatsen.2016


Veel Nederlanders kennen begraafplaatsen alleen als een plek waar hun dierbaren een laatste rustplaats hebben gevonden. Begraafplaatsen zijn daarnaast ook een oord voor rouwverwerking, rust en overpeinzing, cultuurhistorie en natuurbeleving.


Groen op begraafplaatsen geeft rust, biedt vertroosting of treurt mee. De aanblik van een begraafplaats is vaak zeer divers: van een kerkhof met eenvoudige groenvoorziening in de vorm van een rij bomen tot een fraai aangelegd park. Maar of een begraafplaats nu groot of klein is, een lange historie kent of recent is aangelegd, in een stad of op het platteland ligt: elke begraafplaats vormt een tuin waar oude bomen, bijzondere planten, (korst)mossen, kleine zoogdieren en vogels ongestoord kunnen gedijen. Een ‘verborgen tuin’ in stad of dorp waar de bezoeker zich even kan terugtrekken voor afzondering en stilte.


In Nederland zijn nog veel van dit soort plekken te ontdekken. Verborgen door de geïsoleerde ligging, geslotenheid en vooral ook onbekendheid bij het grote publiek.
Begraafplaatsen waren vroeger plekken waar je alleen kwam om de doden te herdenken. Ze waren door sloten, hoge hekken en muren afgescheiden van
de levende wereld. Vandaag de dag zetten begraafplaatsen hun poorten open en vindt het publiek het niet meer raar om er doorheen te wandelen of deel
te nemen aan een historische of natuurexcursie.


De parochie Sint Petrus’ Stoel in Eindhoven houdt op zaterdag 4 juni 2016 een open dag van 10.00 tot 16.00 uur op de begraafplaats St. Petrus aan de Kloosterdreef 27 te Eindhoven. Er zal een expositie zijn met specifieke zaken aangaande uitvaart en begraven.
Op verzoek worden er rondleidingen gegeven. En onder het genot van koffie of thee is er ruime informatie over alle R.K. Begraafplaatsen in Eindhoven Noord.
Bij de ingang van de begraafplaats komt een antieke rouwkoets te staan. Reden temeer om op zaterdag 4 juni een bezoek te komen brengen.