Parochie St. Petrus’ Stoel te Antiochië

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Banner

Fietstocht naar Santiago de Compostella

Afdrukken PDF

 

Santiago Angela Viljeer

Angela Viljeer wilde later altijd nog eens de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela afleggen, de Spaanse stad waar de apostel Jacob naar verluidt ligt begraven. Nadat ze haar fiets had laten zegenen, vertrok ze op 1 juni dan eindelijk op bedevaart. “De zegen van boven geeft toch een zeker gevoel.” Met haar niet alledaagse verzoek klopte de 39-jarige Angela Viljeer aan bij pastoor Johan Goris. “Het leek me wel leuk om de eerste stempel in mijn pelgrimspaspoort voor het Compostelaat in Eindhoven te halen. Voor mij is die zegen ook net iets meer dan een reisverzekering, die ik dan ook niet heb afgesloten. Alleen de gedachte helpt al. Daarom steek ik ook bij elk kapelletje dat ik tegenkom een kaarsje op”, aldus Angela Viljeer, die er door pastoor Goris op gewezen werd dat ze in België fietsbellen verkopen met een afbeelding van Christoffel.

Angela Viljeer is een kleurrijk mens uit de wijk Eckart. In 2010 vertelde een vriendin van haar dat ze op de fiets naar Santiago ging. Zij vroeg of Angela mee wilde en die zij prompt ja. “Daar hoefde ik niet over na te denken. Zij is ondertussen helaas afgehaakt, maar het virus heeft mij dusdanig te pakken gekregen dat ik gewoon ga.” Opvallend daar ze al vijftien jaar geen fiets meer had. “Voor mijn verjaardag heb ik toen een roze omafiets gekregen zodat ik kon kijken of ik fietsen überhaupt wel leuk zou vinden. Nou, ik zit continu te lachen op de fiets hoor.” Des te gelukkiger omdat ze in haar leven een hoop ellende kende. “Ik heb kanker gehad, kan geen kinderen krijgen en ben gescheiden”, somt ze op. “Dat ligt nu gelukkig allemaal een aantal jaren achter me. Maar dan kom je dus op een punt in je leven dat je het wilt afsluiten. Door te fietsen ben ik al behoorlijk veranderd. Ik had een vrij negatief zelfbeeld en dat is wel weg. De voorbereiding op deze reis heeft me dus al veel opgeleverd.”

Ze maakte twee à drie keer per week een ronde van honderddertig vlakke kilometer of tegen de honderd in de heuvels van Zuid-Limburg, inmiddels wel op een fiets met versnellingen. “Ik heb genoeg geoefend zodat ik weet dat ik het kan halen. Ik ga goed voorbereid die kant uit. Als lid van het Nederlandse Jacobsgenootschap heb ik een lijst bij me met alle herbergen onderweg. En fietsnavigatie, want ja een vrouw en een kaart is geen goede combinatie. Als ik verdwaal hoef ik niet drie uur te zoeken hoe ik een stad uit kom.” Vanuit Biarritz gaat het op de fiets naar Saint-Jean Pied-de-Port, waar de echte route van zo’n negenhonderd kilometer begint. “Eerst de Pyreneeën over van Frankrijk naar Spanje om in de buurt van Pamplona te eindigen. En dan door naar Santiago, waar ik rond 14 juni aan denk te komen”, zegt Angela. “Het is gebruikelijk om onderweg bij het IJzeren Kruis een steentje achter te laten dat symbool staat voor je zorgen. Ik heb een steentje gepakt bij het graf van tante Leida , de zus van mijn oma. Zij was één van de Witte Zusters uit Vught die altijd missiewerk in Rwanda heeft gedaan. Dat vind ik wel een mooi symbool.”

Angela Viljeer houdt tijdens haar reis een weblog bij: angelanaarsantiago.reismee.nl

Tekst Linda Derksen